Aktionærer med 30 pct. i SAS stillede hele milliardgarantien

Det er gået stærkt med at finde tre mia. SEK til SAS. Covid-19 har også været et spark i bagdelen til finansminister, Nicolai Wammen

Der har tilsyneladende ikke været tid til at ringe til de øvrige større aktionærer i SAS, inden Sverige og Danmark trådte til. En rundringning kunne muligvis have sikret SAS yderligere to mia. SEK  

Den danske og den svenske regering offentliggjorde tirsdag eftermiddag, at de i fællesskab har besluttet hver især at stille garantier for SAS for 1,5 mia. SEK svarende til i alt 3 mia. SEK. Garantierne skal understøtte SAS’ håndtering af de mest akutte økonomiske konsekvenser som følge af Covid-19-krisen.

En gennemgang af aktionærerne i SAS viser, at regeringerne i Sverige og Danmark sammenlagt ejer 30 pct. af aktierne. Med andre ord de resterende 70 pct. har ikke haft pungen oppe af lommen, hvilke indikerer, at det er gået ganske stærkt med at få skrevet checken, formentlig afledt af den ekstreme situation, SAS befinder sig i som effekt af covid-19 og især de efterfølgende grænselukninger.

Og det er gået stærkt regeringerne i Sverige og Danmark ejer sammenlagt knap 30 pct. af aktierne i luftfartsselskabet.

Andre af de større aktionærer er Knut and Alice Wallenberg Foundation med 6,5 pct. og Gerald Engström med 4.97 pct. Tilsammen ejer de største ti 50,6 pct. Der havde altså i alt være fem mia. SEK, hvis de 10 alle var gået med.

Finansminister Nicolai Wammen siger om garantien:

”SAS har stor betydning for både Skandinaviens og Danmarks tilgængelighed. Det vedrører i høj grad også arbejdspladser, virksomheder og hele økonomien generelt. Det er baggrunden for, at den danske og den svenske stat som de to største ejere i fællesskab har besluttet at støtte op om SAS ved i første omgang at stille garantier for i alt 3 mia. SEK. Der er tale om et første skridt, og den danske stat vil som en langsigtet og ansvarlig medejer af SAS følge udviklingen tæt og gøre, hvad end der er nødvendigt for, at SAS kommer igennem krisen og fortsat vil være operationel herefter.”

Det er dog ikke alene Covid-19, SAS døjer med. Ifølge Børsen.dk er aktien faldet med lige over 58 pct. på et år.

Scroll Up