Uklarhed om Falcks strategi udløser chefflugt

Falck står i et strategisk tomrum, som ikke bliver udfyldt før den nye koncernchef Jakob Riis tiltræder til maj. De seneste års økonomiske nedtur i servicekoncernen har gjort det krystalklart, at der er brug for at gentænke strategi, den fremtidige retning, og fyringer, frasalg eller lukninger synes uundgåelige. Usikkerheden har udløst chefflugt fra Falck, som dræner koncernen for kompetencer

Først til maj tiltræder tidligere Novochef Jakob Riis som adm. dir. i Falck efter, at Allan Søgaard Larsen blev fyret i december 2016. Sidenhen har endnu et ringe årsregnskab vist, at servicekoncernen står over for et opgør med den hidtidige strategi, hvor der sandsynligvis er uundgåeligt med en ny strategisk fokusering på forretningsområder og datterselskaber, som er eller kan blive lønsomme. Og det vil med stor sandsynlighed betyde frasalg og lukninger af aktiviteter.

Med den betydelige rentebærende gæld og den vigende lønsomhed peger alt på, at vækststrategien ikke genstartes, men at der i stedet vil blive valgt en retning, hvor man søger tilbage til kernen, både geografisk og forretningsmæssigt, og der, hvor der ligger vækstmuligheder i fremtiden, eksempelvis inden for Falck Health Care.

Netop i dette usikre miljø er det ikke overraskende, at Falck har svært ved at holde på de ledende medarbejdere. Spørgsmålet er, om de er købt eller solgt, blafrer i vinden, og svaret kommer antageligt først hen over sommeren.

Der er ingen tvivl om, at bestyrelsen gerne ser, at Falck kommer til at tjene mange flere penge, så det ikke fortsat er nødvendigt at poste millioner i virksomheden gennem den bemærkelsesværdige långivning fra storaktionærerne. I 2016 lånte de to store aktionærer, Kirkbi og Lundbeckfonden, yderligere 600 mio. kr. til Falcks slunkne pengekasse.

I april sagde adm. dir. i den største aktionær Lundbeckfonden, Lene Skole, i et interview ikke overraskende, at det er et problem, at Falck tjener fortsat mindre. Men hun løftede ikke sløret for, hvad der skulle ske, antageligt fordi man afventer en revideret strategiplan fra den nye adm. direktør. Tidligere har hun udtalt, at den store omsætningsfremgang nu skal omsættes til bedre resultater på bundlinjen.

Falcks nye mål svævede også i luften, da bestyrelsesformand Peter Schütze bød den nye direktør velkommen. Økonomisk blev der talt mere om, hvad Jakob Riis havde udrettet i Novo Nordisk, og hvem han er: ”.. Hans lederegenskaber er i verdensklasse, han har vist at han kan eksekvere og levere en ambitiøs og profitabel vækstagenda, og han har en stærk international baggrund. Han kommer fra en verden, hvor det også handler om mennesker og om at forbedre – eller endda redde – liv.”

Fra presseafdelingen på Polititorvet oplyses det, at det endnu er for tidligt at sige, hvad Jakob Riis vil. Han har udtalt, at Falck er et nærmest ikonisk selskab med ”dybe rødder i Danmark”, hvilket næppe kan betragtes som nyt.

Det største problem

Falcks afgørende problem er i dag, at den største division Emergency med en omsætning på knap 10 mia. kr. ud af næsten 16 mia. kr. godt nok vokser, mens indtjening og lønsomhed går den modsatte vej. EBITA var 362 mio. kr. sidste år mod 525 mio. kr. i 2015, og ambulancedivisionen skal gøre noget helt ekstraordinært, hvis ikke overskuddet bliver fortsat mindre.

Region Syddanmark har taget ambulancedriften hjem efter, at hollandske BIOS gik konkurs, så her er Falck ude. Men BIOS var med til at sætte et helt ny prisniveau i Danmark, så Falck i de tidligere meget lønsomme danske ambulancekontrakter har måttet sænke sine priser med cirka 100 mio. kr. om året til Region Hovedstaden og Region Sjælland.

De årelange kontrakter, som netop er begyndt, er imidlertid skruet sammen, så de store prisfald først sætter ind om tre til fire år. I 2016 regnskabet skriver Falck således, at der er tale om ”markante” prisfald.

 Svingdøren snurrer

Inden Jakob Riis går ind af døren, er der travlt den anden vej. Den tidligere rådgiver for tidligere justitsminister Morten Bødskov har forladt Falck. Peter Goll blev ansat i 2014. Nu er den tidligere vicepresident i ambulancedivisionen atter kommunikationsrådgiver og deltager i tv-programmer som ”Jersild minus spin”.

Bo Uggerhøj har været adm. direktør i divisionen Falck Assistance siden 2013. Den er Falcks næststørste, og ifølge Falck er det den ledende assistancevirksomhed i Skandinavien med en omsætning på 3,3 mia. kr. i 2016. Han stoppede med udgangen af februar.

Årets HR-chef 2016, Pernille Sandberg, har også valgt at forlade redningskoncernen. I Falck Assistance var hun med til at vinde prisen for projektet: rekruttering og fastholdelse i et ”people helping people”. I syv år var hun ansat i Falck. Nu er hun er nu hos Aleris-Hamlet Hospitaler.

Louis Illum Honoré

Falcks ansigt udadtil, når det kommer til pressen, har i mange år været den driftssikre kommunikationsdirektør Louis Illum Honoré. Efter 10 år sagde han farvel.

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet, at tidligere chef for PR- og kommunikation, Jesper Gronenberg, som blev ansat 2014, også er ude. Ligeledes er bestyrelsesformanden for Falck i Tyskland stoppet.

Læs den originale artikel fra Økonomisk Ugebrev her.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


Scroll Up