Ekspert: Falck, læg kortene på bordet – om skattely

Lars Koch, director programme and influence, lk@oxfamibis.dk
Der kan være fornuftige grunde til, at en multinational koncern som Falck gør brug af skattely og placerer datterselskaber i lande, hvor der er meget lidt åbenhed
for stakeholdere, der ønsker indsigt i regnskaber fra de pågældende datterselskaber. Og fortæl åbent, hvad år sagen er til at lægge sig i skattely-lignende steder som
Holland og Delaware i USA. Ikke blot i nogle floskler om, at ”det gør mange andre multinationale selskaber, og det gør vi også” og ”vi overholder landets lovgivning
og betaler den skat, vi skal.”

IBIS melder ind

Sådan lyder vurderingen fra politik- og kampagnechef i IBIS, Lars Koch, i fortsættelsen af Økonomisk Ugebrevs artikel i seneste udgave om Falcks placering af holding selskaber i postboksselskab i Holland og registrering af
datterselskab i staten Delaware i USA. Han mener, at selskabernes typisk overfladiske bortforklaringer er for lette. Og de udrydder ikke mistanken om forsøg på fusk, når man etablerer sig i de omdiskuterede skattely.
IBIS er en organisation, der har arbejdet med multinationale selskabers betaling af skat siden 2008, ogsom i disse år har et dialogsamarbejde med store danske virksomheder som A. P. Møller-Mærsk om, hvordan selskaberne kan oplyse bedre og mere åbent om selskabsskattebetalinger.
Økonomisk Ugebrev afdækkede i seneste udgave, hvordan redningskoncernen Falck med 34.000 ansatte og med flere end 200 datterselskaber i Nord- og Sydamerika opererer fra et holdingselskab i en postboks i Holland og et tilsvarende selskab i staten Delaware. Der er tale om cirka 8.000 ansatte i et vigtigt vækstmarked
for Falck, som i løbet af syv til ti år har planlagt at fordoble omsætningen fra 14 mia. kr.

EU medlem Holland er lukket land

I Holland er det ikke muligt at se holdingselskabets resultater men alene balancen og personerne i ledelsen, fremgår det af dokumenter fra det nationale selskabsregister. I Delaware er det muligt at få oplyst personerne i ledelsen. Der er ikke adgang til regnskaber.
Falck oplyser, at Delaware er en god indgang til Nordamerika, da det er nemt at oprette selskaber, og at staten har en god selskabslovgivning. Det fremgår af dokumenter fra selskabsstyrelsen i Delaware, at det kostede Falck 71 dollars at oprette holdingselskabet. I staten er skatten nul, og der ikke krav om selskabskapital. Falck oplyser videre,at redningskoncernen ikke offentliggør regnskaber fra de amerikanske døtre til Falck USA Holdings Inc.

Lav gennemsigtighed

”Jeg går som udgangspunkt ud fra, at Falck overholder landets lovgivning og betaler den skat, de skal. Men inden for lovgivningen er der mulighed for kunstigt at flytte overskuddet og mindske skattebetalingen,” siger Lars Koch.
Når det er sagt, mener han, at Falck er et lysende eksempel på, hvordan en global virksomhed kan væreuigennemsigtig: ”I nogle koncernregnskaber er denne
uigennemsigtighed i selskabsstrukturen med brug af skattely et bevidst valg. Falck er svær at gennemskue,men deres selskabsstruktur skaber mistanken om aggressiv skatteplanlægning. Den må de aflive ved at vise deres struktur og forklare, hvorfor den er så kompliceret. Det er særligt bekymrende, at de har en række selskaber
i lande, hvor der ikke er pligt til at aflægge regnskaber og oplyse, hvem ejerne er. Derfor må Falck proaktivt selv oplyse disse ting, så vi kan få aflivet mistanker, der
opstår om disse selskabers rolle”.
Andre danske virksomheder har en netop proaktiv holdning til oplysning om selskabsskat. IBIS er i dialogmed en række af C20-selskaberne. ”Vi opfordrer til, at
de i regnskaberne fortæller, hvorfor de gør, som de gør. Vi taler med et af de største selskaber om, hvorfor de har datterselskaber på Bermuda. De fortæller om årsagerne, og i dette tilfælde, hvordan de er ved at afviklede omtalte selskaber”, fortæller Lars Koch.

Andre har samme tilgang til skattely

IBIS står ikke alene, når de kommer til at skabe mere transparens om, hvad der økonomisk foregår i de om diskuterede skattely. Det samme gør OECD og eksempelvis EU ́s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der senest har skærpet pennen angående FIAT og Starbucks betaling af skat.
Tiltagene er dog ikke ensbetydende med, at transparensen er på plads lige rundt om hjørnet, vurderer CBS-professor i beskatning af multinationale selskaber,
Pascalis Raimondos: ”Hvis man får bugt med de såkaldte skattely og skabt mere åbenhed i Holland og Delaware, vil andre lande byde sig til, og levere en tilsvarende service,” siger han.

Mere fokus på skattely

Det er Lars Kochs vurdering, at beslutningerne om brug af skattely er flyttet nogle etager højere op end, hvad en kreativ finansdirektør finder på, og spørgsmålet bliver også i stigende grad et valg for selskabernes storaktionærer.
Lundbeckfonden ejer 58 pct. af aktierne i Falck, KIRKBI 20 pct. og Falcks ledelse resten. Økonomisk Ugebrev har bedt formand i Lundbeckfonden, Jørn Huno Rasmussen, om en vurdering af Falcks brug af skattely. Han ønsker
ikke at kommentere spørgsmålet.
Økonomisk Ugebrev vil i næste udgave undersøge, hvordan Falcks brug af
skattelylignende datterselskaber passer med udmeldte forretningsetiske erklæringer fra Falcks storaktionærer.
Læs originalartiklen fra Økonomisk Ugebrev her.
Scroll Up